Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Zważona masa

Zgłoś nadużycie #1 8 stycznia 2011, 11:35

emilka Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 3 Podziękowania: 0
Nie wiem czy wam się też tak zdarza, ale czasami jak robię masę i dodaję budyń lub ubite jajka to masa się mi zważy. Może macie na to jakąś radę, jak można taką masę uratować?

Zgłoś nadużycie #2 8 stycznia 2011, 16:30

inri18 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 1 Podziękowania: 0
moja mama w takim wypadku przelewa masę do garnka i lekko ją podgrzewa ciągle mieszając az do połączenia składników

Zgłoś nadużycie #3 23 stycznia 2011, 1:08

gata Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 1 Podziękowania: 0
Mnie się udało uratować masę poprzez utarcie ugotowanego na twardo żółtka (może to były 2 żółtka, oczywiście wystudzone ) i stopniowe dodawanie do niego zważonej masy. Improwizowałam, ale wynik był super! Polecam ten sposób. Gata

Zgłoś nadużycie #4 2 lutego 2011, 14:00

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Najlepiej podgrzewać i mieszać na parze, ale tak by nie było za ciepłe.

Zgłoś nadużycie #5 7 lutego 2011, 20:23

halina52 Kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 580 Podziękowania: 25
Masa będzie idealna jeśli 1 dużą łyżkę masła utrzemy- miksując dodając po troszku zwarzonej masy. Masa będzie super.

Zgłoś nadużycie #6 7 lutego 2011, 20:25

halina52 Kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 580 Podziękowania: 25
Żeby masa się nam nie zważyła ,składniki masy muszą mieć taką samą temperaturę.

Zgłoś nadużycie #7 8 lutego 2011, 9:08

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Tak zawsze robiąc placki lub inne dania trzeba się starać by składniki miały tę samą temperaturę. Lecz czasem masa może się i tak zważyć