Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Własna restauracja

Zgłoś nadużycie #1 20 września 2019, 14:24

jma Podaję przyprawy
Rejestracja: Wrz, 2014 Posty: 83 Podziękowania: 0
Czy ktos z Was w ostatnim czasie może sie pochwalić tym, ze zdecydowal sie na otwarcie własnej restauracji?
Czy macie jakieś porady na co zwrócić uwagę? 
Gdzie szukać wyposażenia?

Zgłoś nadużycie #2 23 września 2019, 8:22

zedre Podaję przyprawy
Rejestracja: Cze, 2019 Posty: 67 Podziękowania: 0
Biznes restauracyjny to biznes trudny, moim zdaniem jedna z najtrudniejszych branż, w które można wejść. Jeśli nigdy jeszcze nie pracowałaś w gastronomii, będzie Ci dość trudno.

Na poczatku trzebad dużo zainwestować oraz liczyć się ze stratami, zanim wyjdzie się na prostą i zyska się renomę.

Na wyposazeniu polecam nie oszczędzać bo od tego będzie zależała wygoda gotowania, jak również smak przyrządzonych potraw. Polecam zajrzeć sobie do tej hurtowni
https://www.gastropuls.pl

Znajdziesz tam wszystko co będzie Ci potrzebne do wyposażenia kuchni.

Zgłoś nadużycie #3 21 listopada 2019, 7:34

shina Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2019 Posty: 6 Podziękowania: 0
Wiele osób, jak się okazuje, biorąc się za prowadzenie lokalu gastronomicznego, albo zapomina zatrudniać managera, albo przyjmuje byle kogo, nie wiedząc, że to naprawdę ważna funkcja i wiele od niego zależy. W końcu taka osoba nie tylko promuje lokal. ale także u musi dbać o jego porządek, dostaw i tak dalej. Dlatego musicie wiedzieć, że istnieje HorArt HoReCa Academy Poland http://www.horart.com/ . To jedyna w Polsce szkoła managerów restauracyjnych. I warto szukać osób, które ją ukończyły.

Zgłoś nadużycie #4 10 lutego 2020, 12:47

foodinlovepl Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2020 Posty: 4 Podziękowania: 0
To jest trudny biznes i wiele osób nie mających doświadczenia w branży mocno się rozczarowuje - znak kilka takich przypadków. Próg wejścia też jest stosunkowo wysoki, wyposażenie jest drogie, lokal też, a i kucharzowi trzeba dobrze płacić, bo nikt kto coś sobą reprezentuje nie pójdzie pracować za psie pieniądze.
https://foodinlove.pl/

Zgłoś nadużycie #5 21 lutego 2020, 11:27

notino Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2020 Posty: 3 Podziękowania: 0

jma napisał(a)

Czy ktos z Was w ostatnim czasie może sie pochwalić tym, ze zdecydowal sie na otwarcie własnej restauracji?
Czy macie jakieś porady na co zwrócić uwagę? 
Gdzie szukać wyposażenia?


Sprzęt na pewno jest bardzo ważny. Ale nie można skupiać się tylko i wyłączne na wyposażeniu służącym do przygotowywania poszczególnych dań. Trzeba też zadbać o należytą czystość wszystkich przyrządów - a zwykły "zmywak" może tutaj czasami nie wystarczyć, trzeba by się rozejrzeć za bardziej wyspecjalizowanymi urządzeniami!

Zgłoś nadużycie #6 25 lutego 2020, 9:55

notino Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2020 Posty: 3 Podziękowania: 0

notino napisał(a)

Sprzęt na pewno jest bardzo ważny. Ale nie można skupiać się tylko i wyłączne na wyposażeniu służącym do przygotowywania poszczególnych dań. Trzeba też zadbać o należytą czystość wszystkich przyrządów - a zwykły "zmywak" może tutaj czasami nie wystarczyć, trzeba by się rozejrzeć za bardziej wyspecjalizowanymi urządzeniami!


Uzupełniam o nietypową propozycję: skoro w przemyśle myjki ultradźwiękowe w stylu http://myjultradzwiekami.pl/ sprawdzają się świetnie, i w gabinetach lekarskich podobnie... To może w gastronomii też można by ich używać?!?

Zgłoś nadużycie #7 24 marca 2020, 10:34

Maturei Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2020 Posty: 2 Podziękowania: 0
Mocno kibicuję wszystkim, którzy mają własny biznes gastronomiczny. Prowadzenie restauracji, zwłaszcza w chwili obecnej, to prawdziwe wyzwanie! Ja bym pewnie sobie samodzielnie nie porwadziła...
Jedyne, co mogę poradzić na przyszłość, to żeby podczas urządzania lokalu zadbać o unikalne, tworzące odopwiedni nastrój wnętrze. Za pomocą płytek klinkierowych, takich jak https://www.feldhaus.pl/pl/produkty/1/plytki-klinkierowe można uzyskać naprawdę fantastyczne efekty. Ale to już od właściciela zależy, jaki klimat chce mieć u siebie ;)

Zgłoś nadużycie #8 27 marca 2020, 9:22

Kindlyasa Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2020 Posty: 2 Podziękowania: 0
Ja też mam małą radę dla wszystkich, którzy prowadzą restaurację albo jakikolwiek inny biznes związany z gastronomią (np. hotelarski): zainwestujcie w porządny system do zarządzania zamówieniami, rezerwacjami i całą resztą. Coś takiego jak https://www.dotykacka.pl/ - wiele codziennych czynności będzie łatwiejszych do zrobienia, zajmą też mniej czasu. No i lepiej mieć zapisane wszystko online niż na papierze.