Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Sernik

Zgłoś nadużycie #1 4 kwietnia 2012, 22:46

madz Stoję na zmywaku
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 1 Podziękowania: 0
Chcę upiec sernik na święta, najprawdopodobniej na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, a że nie piekłam serników to mam (może trochę banalne pytanie)- Czy każdy sernik można piec w kąpieli wodnej? :)

Zgłoś nadużycie #2 5 kwietnia 2012, 13:18

Mia Moderator
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 92 Podziękowania: 20
Polecam video-poradnik o pieczeniu idealnego sernika :) Wynika z niego, że każdy sernik można piec w kąpieli wodnej http://kotlet.tv/idealny-sernik-jak-zrobic

Zgłoś nadużycie #3 26 kwietnia 2012, 16:26

mariola1975 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 10 Podziękowania: 1
Nie każdy sernik piecze się w kąpieli wodnej,ważne aby ser był dobrej jakości ja używam sera w wiaderku Pilos z Lidla i sernik zawsze wychodzi .

Zgłoś nadużycie #4 6 czerwca 2012, 13:08

goga Lepię pierogi
Rejestracja: Cze, 2012 Posty: 4 Podziękowania: 0
Ja też używam ten twarożek sernikowy Pilos, jest pysznie kremowy a sernik już mi nie opada.

Zgłoś nadużycie #5 30 grudnia 2013, 9:22

ladyhousewife Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2013 Posty: 8 Podziękowania: 0
Mam kilka porad dotyczących sernika:
Aby sernik nie popękał trzeba trzymać się kilku zasad:
Po pierwsze wszystkie składniki na masę serowa powinny mieć temparaturę pokojowa, należy je wyjąć odpowiednio wczesniej z lodówki.
Po drugie jeżeli będziemy piekli sernik dłużej jest mniejsze prawdopodobieństwo, że opadnie zamiast 60 min w 180 stopniach, radzę 15 min w 170 stopniach, a później 1,5h w 120 stopniach.
Po trzecie najlepiej nie dodawać proszku do pieczenia i nie ubijać białek oddzielnie z żółtkami, bo wtedy napowietrzamy masę i może opaść. Lepiej wymieszać białka razem z żółtkami.
Po czwarte warto studzić w lekko uchylonych drzwiczkach, sernik nie cierpi zmiany temperatur.

Przepis na idealnie kremowy sernik anjdziesz tutaj:
http://www.ladyhousewife.pl/wypieki/sernik-krolewski/

Zgłoś nadużycie #6 30 grudnia 2013, 11:24

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 740 Podziękowania: 26
Te rady się nie za bardzo się sprawdzają , piekę serniki wiele lat i mam swoje wypróbowane triki.

Zgłoś nadużycie #7 7 stycznia 2014, 20:33

ladyhousewife Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2013 Posty: 8 Podziękowania: 0
Halinka ja tylko mówię ze swojego doświadczenia, w moim wypadku się sprawdzają :)

Zgłoś nadużycie #8 8 stycznia 2014, 23:42

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 740 Podziękowania: 26
Każdy ma swoje wypróbowane metody i niech się każdemu udają serniki , bo są pyszne.

Zgłoś nadużycie #9 28 stycznia 2014, 9:04

mojacalabria.com Lepię pierogi
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 1 Podziękowania: 0
Tak,kazdy sernik mozemy piec w kapieli wodnej,ja upieklam juz kilka wlasnie takim sposobem i..nie opadaja!
Jednak ja nie okrecam formy folia aluminiowa.
Zapraszam na moja stronke i tam znajdziesz "sernik z fantazja",tam wyjasniam jak postepowac z serniczkiem by nie opadl
Pozdrawiam!
www.mojacalabria.com

Zgłoś nadużycie #10 29 stycznia 2014, 15:07

Bali25 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 3 Podziękowania: 0
Proszę mi się tutaj nie licytować. Ja swoim życiu jadłem mnóstwo serników a i tak wybieram ten robiony przez mamę.
Ponoć o gustach się nie dyskutuje, ale o sposobie przyrządzania już można :P