Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Separator tłuszczu

Zgłoś nadużycie #1 16 listopada 2019, 11:06

zedre Podaję przyprawy
Rejestracja: Cze, 2019 Posty: 62 Podziękowania: 0
Czy ktoś z Państwa wie jaki jest stosunek Sanepidu do małych podblatowych separatorów tłuszczu?"Gdzieś od kogoś" słyszałam, że takie rozwiązanie nie jest obecnie zalecane ale żadnej informacji na stronach sanepidowskich nie mogę znaleźć.Takie separatory są w sprzedaży więc chyba są dozwolone?

Zgłoś nadużycie #2 20 listopada 2019, 12:33

jma Podaję przyprawy
Rejestracja: Wrz, 2014 Posty: 76 Podziękowania: 0
Sanepid nie ma określonych wymagań co do separatorów tłuszczu. Nie są one odradzane, nie ma jednoczesnie wymogu montowania ich w restauracji. Co nie znaczy , ze nie warto. W kuchni gotuje się sporo, jeśli nie zamontujesz takiego separatora musisz liczyć się z możliwościa zatkania rur złogami tłuszczowymi, w potem będzie Ci to bardzo trudno naprawić i będzie to wymagało wezwania hydraulika.

Separatory tłuszczu to nie jest duży wydatek https://www.gastropuls.pl/separatory-tluszczu Możesz sprawdzic sobie ceny w tej hurtowni gastronomicznej. Tak wiec moim zdaniem warto jest je wziąc pod uwagę.