Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

przechowywanie warzyw i owoców

Zgłoś nadużycie #11 14 sierpnia 2011, 15:44

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Przetworów za bardzo nie robię, nie mam doświadczenia niestety (choć grzybki marynowane wyszły mi całkiem dobre w zeszłym roku :) ), ostatnio zrobiłam w miarę niezłe ogórki z czosnkiem i ostrą papryką (jak znajdę przepis, to się podzielę).
Zamroziłam w tym roku trochę fasolki szparagowej, bo dostałam dużą reklamówkę (za dużo jak na nas dwoje), mam trochę mrożonej botwinki, szczawiu, oczywiście też natkę pietruszki i koperek. Myślę, że też zamrożę cukinię pokrojoną w plastry, muszę ją tylko nabyć i znaleźć miejsce w zamrażarce (czyli zużyć gotowe zamrożone sosy, kotlety czy gołąbki).
Co do owoców - mrożone truskawki na ogół miksuję w blenderze, uwielbiam je, takie do picia - można dodać trochę cukru czy wody do smaku, można też je zmiksować z bananem, jogurtem, mlekiem. Można je wykorzystać także do drinków, np. zmiksować kilka mrożonych truskawek z szampanem.
Do ciast albo deserów z galaretką - jeśli się doda mrożone truskawki do gorącej galaretki, to ona od razu tężeje, więc ma się o wiele szybszy galaretkowy deser. Można też takie na wpół rozmrożone truskawki wrzucić do rondelka z karmelem, zamieszać, wtedy zrobi się słodki sosik - np. do naleśników :)
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #12 22 września 2011, 16:10

Gosiak Stoję na zmywaku
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 7 Podziękowania: 0
co do mrożenia to mrożę owoce - nawet jak znalazłam banany w mega promocji to mam pomrożone kawałki tak aby wyciągnąć i zmiksować w blenderze - koktajl na śniadanie gotowy :) tak samo robiłam z truskawkami i jagodami ale w tym roku przegapiłam sprawę ...
zawsze mrożę natkę pietruszki i koperek w sam raz do zupy czy sosów. Leczo też mroziłam w pojemnikach tak tylko na nas dwoje
botwinkę w słoikach mam, do teog pomidory w całości też w słoikach na zupę, dostałam wiśnie więc w słoiki na kompoty przerobione , no i w zeszłym roku jak narobiłam z truskawek i brzoswiń  dżemów i takich lejących się sosików tak w tym roku nie robiłam bo jeszcze mamy :)
ogólnie mój mąż śmieje się ze mnie że jakbym mogła to bym wszystko zamroziła :lol:

Zgłoś nadużycie #13 9 października 2011, 22:52

Kayenn Kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 134 Podziękowania: 20
Ja jestem fanka swiezych ziol i zawsze na letnim balkonie jedna skrzynka pelna tego i owego. Ale nie smakuja mi pociete i zamrozone na sucho, wiec robie inaczej.
Tne na kawaleczki wkladam do malutkich pudleleczek z dobra przykrywka, wlewam zimnej wody i zamrazam. W zimie, jak sie wyjmie i rozmrozi sa zupelnie jak swieze. Albo na koniec gotowania np. zupki, wrzucam do niej taka kostke ziol. Naprawde smakuja rewelacyjnie.
Smacznego :) ))

Zgłoś nadużycie #14 10 października 2011, 16:38

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Ja prawie zawsze mam koperek i natkę pietruszki zamrożone, ale muszę w końću spróbować zioła zamrozić w takie kostki lodowe :D
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #15 2 marca 2012, 13:59

joasja Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2012 Posty: 3 Podziękowania: 0
Baaardzo wartościowy tekst w tym temacie polecam tutaj:
http://www.indykpol.pl/Dla_konsumenta/Dowiedz_sie_wiecej/3102_bezpieczne_przecho...

Zgłoś nadużycie #16 18 kwietnia 2017, 9:33

Marlendes Stoję na zmywaku
Rejestracja: Kwi, 2017 Posty: 1 Podziękowania: 0
Ja zawsze zwyczajnie robiłam przetwory, ale teraz mało się to opłaca jak można kupić naturalne w dobrych cenach. Najlepiej sprawdzić sobie na przykład tu: http://polskarozasklep.pl/pl/p/Malina-sok-100-500-ml/48

Zgłoś nadużycie #17 29 kwietnia 2017, 14:20

womensneak Stoję na zmywaku
Rejestracja: Kwi, 2017 Posty: 2 Podziękowania: 0
Witam wszystkich. My mamy zabudowany balkonik 2x3 m, tam porobione szafeczki i stanowi od dla nas spiżarnię.
Najlepsze ortopedyczne buty dla nastolatków

Zgłoś nadużycie #18 24 maja 2017, 8:56

Losmich Stoję na zmywaku
Rejestracja: Maj, 2017 Posty: 9 Podziękowania: 0
Podoba mi się takie podejście. Podoba się, bo w moim przypadku jest identyczne. Serdecznie polecam wszystkim!
Przypominali postacie z ucieleśnionego koszmaru, brakowało im tylko aktu zgonu, aby można było ich oficjalnie uznać za zombie.