Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

przechowywanie warzyw i owoców

Zgłoś nadużycie #1 17 marca 2011, 20:00

magdusia231 Lepię pierogi
Rejestracja: Mar, 2011 Posty: 77 Podziękowania: 2
Warzywa i owoce w sezonie są tańsze. Czy kupujecie większą ilość i przechowujecie w domu, czy na bieżąco kupujecie w sklepie?
Co lepsze mrożenie, wekowanie czy suszenie?

Moja mama bardzo dużo mrozi, ja nie mam tyle miejsca na ogromną zamrażarkę, może jak będę mieć swój domek.

Zgłoś nadużycie #2 19 marca 2011, 11:44

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
osobiście mało mroże owoce przerabiam na kompoty, dżemy, soki, ogórki też do słoika, szczaw,cukinie, kapuste. suszę jabłka, grzyby. mrożone pozostają ogórki na mizerię zielona pietruszka i magii. a i po za tym to mam piwnicę i tam trzymam marchew, pietruszkę i selera jakiś czas wytrzymują więc zimą jest zawsze coś swojego pod ręką

Zgłoś nadużycie #3 20 marca 2011, 19:18

Izaa Kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 132 Podziękowania: 23
Ja mrożę truskawki, sliwki, wiśnie, borówki, jeżyny, koperek.Czasem jeszcze mrożę fasolke jak za duzo urośnie że nie da się zjeść ;) :) Warzywa kupuję na bierząco

Zgłoś nadużycie #4 24 marca 2011, 12:29

Tiszka Lepię pierogi
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 71 Podziękowania: 5
Poza typowymi przetworami, pomidory, paprykę i cebulkę przerabiam na... leczo. JEszcze mam w piwnicy jakieś 30 słoików :) Wystarczy dobrze zapasteryzować i mogąstać do następnych wakacji :)

Zgłoś nadużycie #5 25 marca 2011, 19:38

muffingirl Żongluję naleśnikami
Rejestracja: Mar, 2011 Posty: 5 Podziękowania: 3
Trochę owoców mrożę, bo lubię wyjąć je w zimie i dodać do ciasta. Kompoty rzadko robię, bo mało kto chce je pić. Dżemów - moim zdaniem - nie opłaca się już robić, cukier jest drogi, nie licząc kosztów energii i stania nad garnkami w upały. Warzyw przerabiam dużo, np. na sałatkę buraczkową - są idealne do zimowych obiadów.

Zgłoś nadużycie #6 27 marca 2011, 0:29

Tiszka Lepię pierogi
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 71 Podziękowania: 5
Ostatnio dorwałam w Ikei woreczki zamykane na zatrzask - wrzucam w nie marchewkę w plasterkach i ogórka i chowam w zamrażalniku :) Dobrze się trzymają, co ciekawe - w lodówce też.

Zgłoś nadużycie #7 27 marca 2011, 19:43

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
dobre ja dostałam te woreczki od kogoś i całkiem o nich zapomniałam teraz chyba zaczne w końcu je używać

Zgłoś nadużycie #8 4 kwietnia 2011, 14:39

aaaska Podaję przyprawy
Rejestracja: Mar, 2011 Posty: 17 Podziękowania: 0
A co robicie potem z takich mrozonych truskawek?
Ja takze mam zamrozone ale nie bardzo wiem do czego je wykorzystac. kiedys jak odmrozilam zrobila jedna wielka papa i zmiksowalam dziecia ze smietana ale jak wykorzystac takie truskawki np do ciasta? nie za duzo w nich soku i wody ?? ?

Zgłoś nadużycie #9 16 maja 2011, 15:19

tysia24 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 35 Podziękowania: 0
ja nie mroze truskawek tylko robie dzemy i wcale drogo nie wychodzi jak tu ktos pisal a z takich mrozonych truskawek mozna zrobic koktail mleko truskawy do miksera i gotowe no i jeszcze cukier

Zgłoś nadużycie #10 6 sierpnia 2011, 10:39

novita26 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 51 Podziękowania: 0
ja robie kompoty dzemy sałatki