Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Patelnia teflonowa

Zgłoś nadużycie #11 1 października 2011, 23:31

Kayenn Kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 134 Podziękowania: 20
A ja kupilam w tamtym tygodniu patelnie ceramiczna. Jestem zachwycona, w dodatku mozna ja myc w zmywarce, a wiadomo, jak patelnie lubia sie brudzic.
Smacznego :) ))

Zgłoś nadużycie #12 10 października 2011, 16:47

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Słyszałam od wielu osób pozytywne opinie na temat patelni ceramicznych, sama chętnie bym taką nabyła, ale póki co są trochę drogie (zresztą na razie nie potrzebuję jej aż tak bardzo). Jestem bardzo ciekawa, jak się na takiej patelni smaży :D
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #13 10 października 2011, 22:16

Kayenn Kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 134 Podziękowania: 20
Jestem w trakcie testowania i jak na razie sprawuje sie bez zarzutu :) )
Smacznego :) ))

Zgłoś nadużycie #14 2 listopada 2011, 18:15

benek56 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Paź, 2011 Posty: 32 Podziękowania: 8
Ja tam poprzestaję, tak jak z nożami na patelniach teflonowych marki fiskars. Do tej porny nie narzekam na nie, ale do przewracania na patelni nie używam widelca tylko stosuję akcesoria kuchenne z silikonowymi końcowkami
nie ma jak dobre  naczynia kuchenne w kuchni

Zgłoś nadużycie #15 10 października 2016, 12:25

autoserwisursus Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2016 Posty: 1 Podziękowania: 0
Ja mam kuchenkę indukcyjną, wcześniej miałem patelnie Tefala, ale od kilku miesięcy używam Fiskarsa. Według mnie jest lepsza, bo równomiernie się podgrzewa, a Tefal był cieplejszy na środku.
Hobby gotowanie, zawód naprawa samochodów. http://www.autoserwisursus.pl

Zgłoś nadużycie #16 26 października 2016, 20:22

Milka54 Młodszy kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 27 Podziękowania: 2
Teflon nie jest szkodliwy, jeśli patelnie teflonowe używa się zgodnie z zaleceniami. Szkodliwe są opary powstające podczas nadmiernego rozgrzania patelni (powyżej 260 stopni). Natomiast bardzo szkodliwe (neurotoksyczne) jest aluminium, które znajduje się pod warstwą teflonu. A więc patelnię z uszkodzoną powierzchnią teflonową należy natychmiast wyrzucić.
Polecam ciekawy artykuł o szkodliwości aluminium:
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/aluminium-niebezpieczna-trucizna
Milka54

Zgłoś nadużycie #17 31 maja 2017, 15:33

galala Stoję na zmywaku
Rejestracja: Maj, 2017 Posty: 26 Podziękowania: 0
Dziękuję za artykuł. Z chęcią zgłębię temat.

Zgłoś nadużycie #18 31 stycznia 2020, 7:34

zedre Podaję przyprawy
Rejestracja: Cze, 2019 Posty: 71 Podziękowania: 0
Wg mnie tylko porządna stalowa z grubym dnem bez żadnej powłoki ( szczególnie jeśli chcemy smażyć na wiekszej ilości tłuszczu). , bo na te moda się nie zmienia no i są trwałe, obecnie bardzo wielu szefów kuchni smaży własnie na patelniach stalowych.
Jeśli jednak chcecie smażyć na mniejszej ilóści tłuszczu, polecam zamiast teflonu zainwestować w tytan. Tefal ma takie patelnie :
https://sklep.gkpge.pl/patelnia-titanium-fusion-28cm

Powłoka ta jest bardziej wytrzymała niż tefal. Trudniej jest ją zarysować widelcem ( w przypadku teflonu łatwo i taka patelnia nadaje się do wyrzucenia).

Zgłoś nadużycie #19 16 października 2020, 8:21

bozenka447 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2020 Posty: 1 Podziękowania: 0
Ja używam takich patelni, do których nie trzeba używać oleju. Smażenie bez oleju jest dużo zdrowsze. Niestety, takie patelnie są trochę droższe.
Fotowoltaika dla domu