Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Patelnia teflonowa

Zgłoś nadużycie #1 19 stycznia 2011, 12:47

gabrysia Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 10 Podziękowania: 0
Jak to jest z tymi patelniami - czytam, że są zdrowe do smażenia, a innym razem, że nie.

Zgłoś nadużycie #2 2 lutego 2011, 12:52

Alicja Żywczak Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 26 Podziękowania: 4
Gdzieś przeczytałam, że teflon, zwłaszcza kiedy jest uszkodzony, to jest rakotwórczy.

Zgłoś nadużycie #3 2 lutego 2011, 15:10

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
To zależy jakiej firmy, są takie z atestem które nie powinny sprawiać problemu. Wiemy przecież że z teflonu są nie tylko patelnie.

Zgłoś nadużycie #4 7 marca 2011, 22:12

magdusia231 Lepię pierogi
Rejestracja: Mar, 2011 Posty: 77 Podziękowania: 2
Ja mam od kilku lat patelnię firmy tefal, powłoka już się trochę zniszczyła ( z mojej winy niestety) - staram się przewracać potrawy drewnianymi łopatkami, ale czasem zdarzyło mi się użyć widelca i mam drobne zadrapania. Zaskoczyliście mnie z tym, że jest rakotwórcza. U mnie się sprawdza. Chociaż odkąd są ryski czasem coś przywiera. :(
Myślę nad kupnem kolejnej i też teflonowej.

Zgłoś nadużycie #5 16 maja 2011, 11:34

tysia24 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 35 Podziękowania: 0
teflonowa patelnia jest okropna na poczatku byla super ale po pol roku ochydna przywieralo schodzil teflon mam tefala znaczy mialam teraz ma metalowa taka jak byc powinna w kazdej kuchni

Zgłoś nadużycie #6 1 lipca 2011, 19:43

czekoladka Młodszy kucharz
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 78 Podziękowania: 18
Ja mam teflonową patelnię firmy Tefal i jestem z niej bardzo zadowolona. Jak na razie udało mi się uniknąć zarysowań i nic nie przypala. Naprawdę polecam :)

Zgłoś nadużycie #7 4 lipca 2011, 15:26

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 743 Podziękowania: 26
Ja też mam patelnie z firmy Tefal. Jest dobra , nic się nie przypala. Od 5 lat kupuję z tej firmy patelnie różnej wielkości . Jeśli uszkodzona jest patelnia to warto wymienić ponieważ jest szkodliwa.Można smażyć na tych patelniach bez tłuszczu.

Zgłoś nadużycie #8 6 lipca 2011, 23:18

Kayenn Kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 134 Podziękowania: 20
Dokladnie, ja na nich smaze bez tluszczu, a jak troche sie podniszcza to wymieniam na nowy model.
Smacznego :) ))

Zgłoś nadużycie #9 26 lipca 2011, 10:59

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
A ja czytałam, że większość szefów kuchni poleca żeliwne (bodajże) patelnie, z grubym dnem, które dłużej się rozgrzewają, ale też mniej do nich przywiera.
Też czytałam gdzieś o tym, że jeśli patelnia teflonowa jest porysowana, to teflon robi się rakotwórczy.
Dostałam w prezencie duży, ale niewysoki garnek pewnej znanej firmy (nie wiem, czy powinnam wymieniać na forum jej nazwę, ale i tak pewnie wszyscy wiedzą o co chodzi), ze stali szlachetnej, z grubym dnem - świetnie sprawdza się do smażenia potraw (choć raczej nie do robienia naleśników ;) ) i duszenia - wychodzi szybciej niż w przypadku zwykłych garnków i nie przywiera tak jak na zwykłej patelni.
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #10 19 września 2011, 16:45

wiliams Stoję na zmywaku
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 2 Podziękowania: 0
Polecam patalnie Pentolpress są naprawde b.dobre !! Można dostać na allegro.