Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

naleśniki

Zgłoś nadużycie #1 1 stycznia 2011, 13:50

hopka Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 5 Podziękowania: 0
mam problem ze smażeniem naleśników; brzegi naleśników wychodzą mi jakieś takie twarde i kruszą się... nie wiem jak to zmienić

czy macie jakąś radę na te kruszące się brzegi dookoła?

Zgłoś nadużycie #2 2 stycznia 2011, 14:01

Alicja Żywczak Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 26 Podziękowania: 4
Proponuję zaopatrzyć się w dobrą patelnię, a do ciasta naleśnikowego dodaj olej (ilość zależy od ilości ciasta - około 1/2 szkl. na 2 litry ciasta) i smażyć już bez oleju na patelni.

Zgłoś nadużycie #3 31 stycznia 2011, 19:52

magdzik Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 3 Podziękowania: 0
Proponuję do ciasta wlać wody mineralnej gazowanej a naleśniki po upieczeniu przykryć folią.Więcej porad na
http://potrawynakazdakieszen.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #4 1 lutego 2011, 19:32

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
mysle że dobra patelnia to podstawa

Zgłoś nadużycie #5 2 lutego 2011, 13:13

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Dobra patelnia i dobry sprawdzony przepis.

Zgłoś nadużycie #6 7 lutego 2011, 16:32

ekonomiss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 33 Podziękowania: 1
Mi wychodzą suche na brzegach jak ciasto jest nierównomiernie rozlane na patelni.. wtedy środek jest surowy, a brzegi już za suche.. Może to tez być wina patelni, która jest wklęśnięta w środku, i ciasto spływa ku środkowi.. I jeszcze trzeba pamiętać, że patelnia musi być równomiernie nasmarowana tłuszczem.

Zgłoś nadużycie #7 7 lutego 2011, 16:46

AjaK Przypalam wodę
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 81 Podziękowania: 4
ja zamiast smarować patelnię tłuszczem dodaje olej do ciasta naleśnikowego i jedynie lekko smaruję patelnię oliwą przed wylaniem pierwszego naleśnika

Zgłoś nadużycie #8 7 lutego 2011, 16:56

ekonomiss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 33 Podziękowania: 1
Ja smaruję tłuszczem ale minimalnie, a używam do tego silikonowego pędzelka który równomiernie nakłada olej, i minimalizuje jego użycie :)

Zgłoś nadużycie #9 7 lutego 2011, 18:16

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Ja wiem czy tłuszcz odgrywa tu aż tak ważną rolę według mnie zależy dużo od ciasta.

Zgłoś nadużycie #10 8 lutego 2011, 17:07

ekonomiss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 33 Podziękowania: 1

blagro1 napisał(a)

Ja wiem czy tłuszcz odgrywa tu aż tak ważną rolę według mnie zależy dużo od ciasta.


Może jakieś konkrety? :/
Tłuszcz jest ważny. Spróbuj smażyc bez tłuszczu, to będziesz miał nierówno usmażonego naleśnika, o sporej ilości przypalonego ciasta..