Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

książki kucharskie

Zgłoś nadużycie #1 4 kwietnia 2011, 11:49

IzaK Podaję przyprawy
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 11 Podziękowania: 0
jestem ciekawa czy macie swoją ulubioną książkę kucharska czy raczej wymyślacie swoje przepisy ?? ?

Zgłoś nadużycie #2 4 kwietnia 2011, 12:46

Izaa Kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 132 Podziękowania: 23
Mało kupuję, korzystam z internetu ze sprawdzonych przepisów. Jeśli już to kupuję książki z potrawami kuchni chińskiej, indyjskiej, arabskiej itd...a aa bardzo lubię  serię "Z kuchennej półeczki"... :)
a tak na marginesie dodam z mojego doświadczenia przepisy w gazetach są porażką  albo ja akurat takie wypróbowałam 3 ciasta = 3 razy klapa :P

Zgłoś nadużycie #3 4 kwietnia 2011, 16:27

PolskieSouthBeach Przypalam wodę
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 48 Podziękowania: 10
Ja zwykle korzystam z przepisów z książek dot. diety South Beach - mam wszystkie wydane (większość po angielsku, pominęłam tylko przewodnik po restauracjach) i bardzo je lubię. Mam też kilka innych książek - ostatnio dostałam książkę nt. kuchni arabskiej, napisane przez kobietę, która wiele lat spędziła w UAE i bardzo mi się ona podoba. Muszę co prawda myśleć, jak dopasować niektóre przepisy do zasad diety, ale to miłe zajęcie :) No i mam moją ulubioną książkę o kuchni włoskiej (amerykańsko - włoskiej), Soprano's Cookbook. Sos pomidorowy z klopsikami według przepisu z tej książki jest doskonały :)

Zgłoś nadużycie #4 4 kwietnia 2011, 21:07

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
ja jak do tej pory przepisy z gazety nie moge powiedzieć nic złego codź co prawda to prawda zrobiłam za każdym razem jakąś madernizację lekką

Zgłoś nadużycie #5 16 czerwca 2011, 9:43

sisters4cooking Kucharz
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 2 Podziękowania: 0
Najczęściej zaglądam do książek Jamiego O., ale chętnie poznam Waszą opinię na temat książek Nigellii :)
Sisters4cooking

Zgłoś nadużycie #6 16 czerwca 2011, 15:34

czekoladka Młodszy kucharz
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 78 Podziękowania: 18
Ja korzystam z każdej książki jaka mi woadnie do ręki, oczywiście o ile ma ciekawe przepisy :) Ale zawsze dodaję do nich coś od siebie :) Często korzystam też z internetu czy gazet.

Zgłoś nadużycie #7 18 czerwca 2011, 14:35

PolskieSouthBeach Przypalam wodę
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 48 Podziękowania: 10

sisters4cooking napisał(a)

Najczęściej zaglądam do książek Jamiego O., ale chętnie poznam Waszą opinię na temat książek Nigellii :)


Nie jestem fanką. Nigella gotuje niezdrowo, tłusto, słono, słodko do przesady. Można się zasugerować kilkoma jej przepisami, ale warto pomyśleć, czy nie da się ich zmodyfikować tak, żeby były mniej niezdrowe. Jednak takie specjały, jak szynka pieczona w coli to dla mnie kuriozum.

Zgłoś nadużycie #8 19 czerwca 2011, 10:35

Izaa Kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 132 Podziękowania: 23
ja co prawda książek Nigelli nie mam ale jak oglądam jej programy to raczej mi nie pasują jej potrawy... ;)

Zgłoś nadużycie #9 26 lipca 2011, 11:07

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Ja na ogół korzystam z książek kucharskich w poszukiwaniu inspiracji albo porad, rzadko kiedy używam dokładnych przepisów. Mogę powiedzieć, że w kwestii porad najlepsze są stare książki kucharskie - mam na półce "Kuchnię polską" z 1968 roku i jest w niej trochę tabelek, przykłady menu itp.
Bardzo chętnie sięgam po "albumowe" książki, ale z tych korzystam najczęściej przeglądając w księgarni, ze względu na cenę ;) - na półce mam tylko jedną, "Kocham gotować" Magdy Gessler (dostałam w prezencie urodzinowym) - piękne zdjęcia, ciekawe opisy, dużo inspiracji. Nie wszystko mogę wykorzystać dosłownie, bo czasem są drogie produkty, ale do czego służy kuchenna wyobraźnia i zamienniki?
Mam też trochę wycinków z gazet (głównie z "Wysokich Obcasów"), ale nie przepadam za korzystaniem z nich, bo jest to zwyczajnie niewygodne (brak spisu treści i ogólny chaos).
Najłatwiej i najszybciej jest przekopywać złoża internetu, w szególności blogi kulinarne - jest wyszukiwarka, można wpisać kluczowe słowa, zawsze coś się znajdzie, a do tego na ogół jest dobrze napisana instrukcja, często okraszona zdjęciami.
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #10 3 września 2011, 19:55

papryczka Stoję na zmywaku
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 13 Podziękowania: 1
Ja też jestem fanką "książek kucharskich", które tworzą blogerzy :) . Rozwalają mnie natomiast przepisy z takich gazetek z przepisami za ok. 1 zł. To co ludzie tam wymyślają :O to nie na moje podniebienie.