Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Krojenie zieleniny

Zgłoś nadużycie #1 4 stycznia 2011, 14:35

gabrysia Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 10 Podziękowania: 0
Słyszałam, że każdą zieleninę kroimy inaczej. Jak więc robić to prawidłowo?

Zgłoś nadużycie #2 4 stycznia 2011, 14:50

pomockuchenna Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 2 Podziękowania: 1
Zieleniny z reguły nie należy kroić zbyt drobno.
Szczypiorek kroimy w poprzek
Natkę nie siekamy zbyt drobno, bo straci smak i smakuje jak trawa.
Bazylię powinno się kroić tylko na grube kawałki, a najlepiej pociąć ją nożyczkami - jeśli posieka się zbyt drobno, może się brzydko zabarwić.

Zgłoś nadużycie #3 4 lutego 2011, 15:33

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Żadna zielenina nie powinna być pokrojona zbyt drobno ponieważ stracić swoje cenne witaminy i nie będzie tak smakowała jak powinna

Zgłoś nadużycie #4 7 lutego 2011, 20:33

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 743 Podziękowania: 26
Ja każdą zieleninę siekam nie za drobniutko i jest dobra.

Zgłoś nadużycie #5 8 lutego 2011, 9:11

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15

halina52 napisał(a)

Ja każdą zieleninę siekam nie za drobniutko i jest dobra.



No właśnie jest wtedy dobra i nie traci smaku.

Zgłoś nadużycie #6 26 lipca 2011, 10:53

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Mogę dodać od siebie, że najważniejsze, aby siekać ostrym nożem, bo tępym można ją zgnieść - wtedy np w przypadku szczypiorku, uwalnia się nieprzyjemny cebulowy aromat, a delikatniejsze zioła mogą się przebarwić i szybciej zepsuć.
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #7 14 października 2017, 21:08

roberti Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2017 Posty: 5 Podziękowania: 0
zawsze dodaje do sosów pietruszkę drobno pokrojoną, lubię też jak w restauracji chińskiej dodają posiekaną kolendrę :>
kwiaciarnia kraków TWOJA KWIACIARNIA ul. Włóczków 6 30-103 Kraków

Zgłoś nadużycie #8 25 października 2017, 12:37

B.Sadowska80 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Wrz, 2017 Posty: 30 Podziękowania: 1
A sałaty w ogóle nie krójcie! Powinno się ją rwać.
Piekę, bo lubię   :)

Zgłoś nadużycie #9 26 października 2017, 14:19

marek459 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2017 Posty: 5 Podziękowania: 0
a to jest aż tak normalne
__________________
lampy cleoni

Zgłoś nadużycie #10 27 października 2017, 13:32

B.Sadowska80 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Wrz, 2017 Posty: 30 Podziękowania: 1
Jak się okazuje, nie dla wszystkich.
Piekę, bo lubię   :)