Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Jakie rodzaje cebuli do czego?

Zgłoś nadużycie #1 1 stycznia 2011, 21:18

gabrysia Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 10 Podziękowania: 0
Nigdy nie wiem jaka cebulę użyć do różnych dań - może ktoś wie?

Zgłoś nadużycie #2 1 stycznia 2011, 21:32

Alicja Żywczak Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 26 Podziękowania: 4
Cebula biała: jest najłagodniejsza i używa się jej do delikatnych sosów oraz do posypywania prostych przekąsek.
Czerwona: używana jest przede wszystkim do dekoracji, sałatek np. ziemniaczanej, tatara,
Żółta: jest najostrzejsza, ma jednak wszechstronne zastosowanie. Głownie do potraw duszonych, gulaszu, do pieczeni, grzybów, gotowania, sosów.

Zgłoś nadużycie #3 2 lutego 2011, 15:25

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Biała cebula nadaje się do prawie wszystkich potraw. Lecz nie jest ona najlepsza do dekoracji natomiast czerwona tak.

Zgłoś nadużycie #4 2 lutego 2011, 17:42

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
ja prawie do wszystkiego stosuje biała jakoś czerwona mi nie podchodzi

Zgłoś nadużycie #5 2 lutego 2011, 18:54

Mojka Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4 Podziękowania: 1
Mój mąż jest szefem kuchni. I zawsze go uczono, że biała cebula-jako ta słodka i delikatna- używana jest tylko tam gdzie potrzebny nam surowy produkt np. do tatara. Zwykłą cebulą należałoby sparzyć przed wymieszaniem z mięsem. Czerwona cebula używana jest również na surowo do wszelakich sałatek. Można z niej robić również ciekawe sosy i dżem. A zwykła jak to zwykła wszędzie tam, gdzie się poddaje ją obróbce termicznej. Ale przecież nikt nikomu nie zabroni używać cebuli wedle jego gustu i pomysłu. Pozdrawiam!

Zgłoś nadużycie #6 2 lutego 2011, 20:18

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Mąż jest szefem kuchni no to pewnie same smakołyki w domu ;)

Zgłoś nadużycie #7 4 sierpnia 2011, 22:14

novita26 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Sie, 2011 Posty: 51 Podziękowania: 0
sałatki sosy gulasze

Zgłoś nadużycie #8 3 września 2011, 19:46

papryczka Stoję na zmywaku
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 13 Podziękowania: 1

Mojka napisał(a)

Mój mąż jest szefem kuchni. I zawsze go uczono, że biała cebula-jako ta słodka i delikatna- używana jest tylko tam gdzie potrzebny nam surowy produkt np. do tatara. Zwykłą cebulą należałoby sparzyć przed wymieszaniem z mięsem. Czerwona cebula używana jest również na surowo do wszelakich sałatek. Można z niej robić również ciekawe sosy i dżem. A zwykła jak to zwykła wszędzie tam, gdzie się poddaje ją obróbce termicznej. Ale przecież nikt nikomu nie zabroni używać cebuli wedle jego gustu i pomysłu. Pozdrawiam!


O i taki podział mi właśnie najbardziej pasuje :) czerwonej cebuli używam w zasadzie tylko do sałatek. I to tak, że np. greckiej nie przełknę ze "zwykłą" cebulą :)

Zgłoś nadużycie #9 31 grudnia 2013, 17:01

muminka24 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2013 Posty: 10 Podziękowania: 0
Ja do sałatek lubię kolorową.
Packshoty

Zgłoś nadużycie #10 22 lutego 2017, 12:06

ewanderbiglapas Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2017 Posty: 2 Podziękowania: 0
Ja do jajecznicy daję czerwoną i jest pycha.