Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

jak zrobić naleśniki?

Zgłoś nadużycie #1 2 stycznia 2011, 11:43

mala_miss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 12 Podziękowania: 0
mam z nimi ogromny problem... moje ciasto ciągle wychodzi jakiejeś kiepskiej konsystencji, nie potrafie dobrać proporcji... nie mowiac juz o grubosci naleśnika... wychodzi mi coś bardziej omletopodobnego. jakie zrobić dobre naleśniki? help!

Zgłoś nadużycie #2 2 stycznia 2011, 14:07

Alicja Żywczak Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 26 Podziękowania: 4
Rodzaj naleśników zależy od ich przeznaczenia. Naleśniki do krokietów powinny być tzw. chude - czyli bierzemy mleko, wodę mineralną gazowaną, jedno jajko i mąki tyle ile zabierze ciasto. Powinno ono mieć konsystencję dobrej śmietany. Do ciasta dodajemy trochę oleju i smażymy juz bez smarowania patelni.
Jeżeli przyrządzamy naleśniku np. na słodko z serem dżemem to przyrządzamy ciasto w następujący sposób:
mleko, ok. 1 szklanki wody gazowanej, kilka żółtek (np. na 1 litr 5-6 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, mąki ile zabierze, ok. 1/3 szklanki. oleju. Ciasto mieć konsystencję śmietany.

Zgłoś nadużycie #3 31 stycznia 2011, 19:44

magdzik Stoję na zmywaku
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 3 Podziękowania: 0
Zapraszam na strone
http://potrawynakazdakieszen.blogspot.com/
W zakładce Dania bezmięsne jest przepis na neleśniki oraz inne smakowite i szybkie przepisy

Zgłoś nadużycie #4 2 lutego 2011, 15:16

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Bardzo dobre naleśniki są na mleku. O wiele lepsze niż zwykłe. No a do tego można dodać jakąś konfiturkę.

Zgłoś nadużycie #5 6 lutego 2011, 23:46

Tiszka Lepię pierogi
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 71 Podziękowania: 5
Jeśli robisz wszystko jak w przepisach, a nadal nie wychodzi, to mogę dać ci trzy rady:

1) Odstawiaj ciasto na pół godziny do lodówki - wtedy jakoś magicznie ma lepszą konsystencję i lepiej się smaży 0_o
2) Zmień mąkę. Ja używam do naleśników tradycyjnej Szymanowskiej (w biało-różowym opakowaniu)
3) Zmień patelnię. Najlepiej, jeśli często robisz naleśniki, mieć do nich oddzielną, teflonową, z łagodnie rozchodzącymi się brzegami. I nie myć jej! Wycierać olej papierem i tak odstawiać.

Powinno pomóc :)

Zgłoś nadużycie #6 7 lutego 2011, 10:42

AjaK Przypalam wodę
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 81 Podziękowania: 4
przy naleśnikach najważniejsze to dobra patelnia.... do czasu aż nie zaopatrzyłam się w patelnie do naleśników każde smażenie kończyło się praktycznię połową naleśników w koszu

Zgłoś nadużycie #7 7 lutego 2011, 12:28

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
To maże zły przepis bo ja robię na normalnej patelni i wychodzą rewelacyjnie

Zgłoś nadużycie #8 7 lutego 2011, 12:32

AjaK Przypalam wodę
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 81 Podziękowania: 4
jak jeszcze mieszkałam u mamy też miałam zwykłą patelnię na której wychodziły super naleśniki ale jak sie wyprowadziłam i zaczełam kompletować własną kuchnię to niestety żadna z zakupionych patelni nie nadawała się do naleśników i dopiero teflonowa do naleśników była strzałem w dziesiątkę, a przepisu używam od lat tego samego więc to nie to było przyczyna a właśnie patelnia :)

Zgłoś nadużycie #9 7 lutego 2011, 20:31

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 743 Podziękowania: 26
Ja smażę na teflonowej patelni i naleśniki super wychodzą. Ja daję pół na pół mleka i wody gazowanej. Naleśniki są super.

Zgłoś nadużycie #10 8 lutego 2011, 7:44

AjaK Przypalam wodę
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 81 Podziękowania: 4
no z wodą gazowaną są super naleśniki, takie lekkie :)