Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Jak robicie mielone

Zgłoś nadużycie #1 17 czerwca 2020, 8:17

pst Stoję na zmywaku
Rejestracja: Cze, 2020 Posty: 4 Podziękowania: 0
Hejka ! Napiszcie mi jak robicie mielone? Ja zawsze tak standardowo jajko, cebulka, bułka itd. A może ktoś robi jakoś inaczej. Plan na obiad mielone, a może zaskoczę rodzinkę któryms z Waszych przepisów.

Zgłoś nadużycie #2 17 czerwca 2020, 12:01

zedre Podaję przyprawy
Rejestracja: Cze, 2019 Posty: 67 Podziękowania: 0
Sekretem miękkich mielonych jest zimna woda, lub mleko - ja mleko dodaje do drobiowego mielonego, do wieprzowego zimną wodę.
Pół kilo mielonego jedno jajko mała cebula starta sól dużo pieprzu, bułką tartą nie za dużo lub bułka nsmocznona w wodzie i odciśnięta, wszystko dokładnie wyrabiam rękami, przy tym dodając spory chlustu zimnej wody lub mleka mielone musi odchodzić od ręki jak ciasto, trzeba je dobrze wyrobić. Najlepsze kotlety mielone-daje słowo.
NO i zaglądam często do ksiazek kucharskich:
https://ksiegarnia.pwn.pl/Ksiazki/Kuchnia,2197005,k.html

W poszukiwaniu inspiracji.

Zgłoś nadużycie #3 25 czerwca 2020, 10:24

maksmmy Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lis, 2019 Posty: 2 Podziękowania: 0

pst napisał(a)

Hejka ! Napiszcie mi jak robicie mielone? Ja zawsze tak standardowo jajko, cebulka, bułka itd. A może ktoś robi jakoś inaczej. Plan na obiad mielone, a może zaskoczę rodzinkę któryms z Waszych przepisów.


Teraz to trzeba zaczynać od dokładnego umycia rąk. Nie ma się co szczypać, póki nie ma leku skutecznego na 100%, lepiej zachować szczególne środki ostrożności. My w restauracyjnej kuchni dostaliśmy specjalny stojak z bezdotykowym dozownikiem - na https://www.adsystem.pl/ możecie takie obczaić - i trzeba go napełniać praktycznie codziennie, bo jak się skończy jedną rzecz i wyrzuca rękawiczki, do obowiązkowo dezynfekujemy dłonie.
A co do samego postępowania w kuchni, to nie ma co dodawać. Im coś prostsze, tym trudniej to zepsuć ;)

Zgłoś nadużycie #4 30 czerwca 2020, 10:54

jarzynowakuchnia Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lis, 2019 Posty: 4 Podziękowania: 0
Mięso mielone np. z łopatki (0,5kg), mała cebula drobno pokrojona, 1-2 ząbki czosnku, bułka rozdrobniona i zalana zimnym mlekiem, sól, pieprz.

To taki mój podstawowy przepis, który można dalej modyfikować :)
Sprawdźcie moje przepisy na blogu: Jarzynowa Kuchnia