Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

jak kupować ananasa

Zgłoś nadużycie #1 1 stycznia 2011, 13:03

mala_miss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 12 Podziękowania: 0
jak rozpoznać czy ananas jest dobry? zawsze mam problem i często kupuję niedojrzałe owoce...

Zgłoś nadużycie #2 1 stycznia 2011, 13:05

Laura Hoksa Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 13 Podziękowania: 3
dobrego ananasa rozpoznasz po jego koronie. Wyjmij z samego środka listek - jeśli wychodzi bez problemu i lekko, to znaczy, że ananas jest dojrzały.

Inny sposób to wąchanie ananasa od spodu. Jeśli pachnie intensywnie i świeżo, to znaczy, że też jest dobry.

Jeśli już kupisz niedojrzały owoc, to kilka dni docieplenia pomogą mu dojrzeć w domu.

Zgłoś nadużycie #3 2 lutego 2011, 15:11

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią. Każdy niedojrzały owoc można przetrzymać i on sam dojdzie.

Zgłoś nadużycie #4 15 kwietnia 2011, 16:22

agata1722 Młodszy kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 186 Podziękowania: 8
to dobre prędzej tego nie widziałam ja z wygody kupuje zawsze w puszce ananasy

Zgłoś nadużycie #5 10 lipca 2011, 11:41

truskaweczka Żongluję naleśnikami
Rejestracja: Lis, 2010 Posty: 7 Podziękowania: 4
Ja też sprawdzam wyjmując listek ze środka i nagniztam ananasa lekko palcem   jeśli pod uciskiem lekko wgniata się to jest ok.

Zgłoś nadużycie #6 20 lipca 2011, 11:45

ewasylwia Lepię pierogi
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 32 Podziękowania: 4
Tylko taki z puszki smakuje trochę inaczej niż świeży. Taki świeży jest poprostu pyszny.

Zgłoś nadużycie #7 16 sierpnia 2011, 20:30

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Sama nie wiem, ale przy wyborze świeżego ananasa chyba kieruję się kolorem liści - powinny być zielone, według mnie :) Na pewno jak jest zbyt miękki, to nie jest zbyt dobry.
Co do ananasa w puszce - on jest dobry chyba tylko do galaretek, aczkolwiek myślę, że jesteśmy tak przyzwyczajeni do jego smaku, że jest dla nas dobry.
Jednak świeży, soczysty ananas jest prze-pysz-ny, jego smak sprawia, że się marzy o egzotycznych wyspach :)
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/