Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Gotowanie jajek

Zgłoś nadużycie #1 10 lipca 2011, 10:34

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Ile czasu gotujecie jajka na twardo a ile czasu na miękko ponieważ mi to nie zawsze wychodzi niby taki banał ale często wychodzi nie tak jak trzeba

Zgłoś nadużycie #2 23 lipca 2011, 15:59

currydomowe Obieram ziemniaki
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 5 Podziękowania: 0
Na bardzo miękko tak, że białko też jest ledwo ścięte - 1-2minuty
na miękko - 3-5 minut
na twardo 7-10 minut.
Powyżej 10 minut zrobi się niedobre w smaku.
www.currydomowe.blogspot.com

Zgłoś nadużycie #3 16 sierpnia 2011, 20:26

efu7 Podaję przyprawy
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 47 Podziękowania: 3
Ponoć to zależy od tego, czy wkłada się jajka do gotującej się wody, czy do zimnej.
Ja na ogół wkładam do zimnej. Od momentu zagotowania wody trzeba poczekać tylko chwilę, żeby były na miękko, a gotować 5-6 minut, żeby nie były do końca ścięte, sam środek żółtka jest mięciutki - takie lubię najbardziej. Do sałatek lepsze są jak się podgotuje jeszcze chwilę. Raczej nie gotuję jajek dłużej niż 7 minut, bo wtedy są zbyt twarde i żółtka robią się zielone. Wodę na ogół lekko osalam szczyptą soli, ale nie wiem czy jest to konieczne.
Najbardziej lubię jajka, które mają lekko płynny środek żółtka :)
Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.  
- Stanisław Jerzy Lec 
http://kuchenneewolucje.blogspot.com/

Zgłoś nadużycie #4 20 stycznia 2012, 7:50

Natala Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2011 Posty: 1 Podziękowania: 0
A ile gotować jajko przepiórcze? aby tylko środek żółtka był miękki ??

Zgłoś nadużycie #5 11 lipca 2013, 19:20

benek56 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Paź, 2011 Posty: 32 Podziękowania: 8
Od czasu zagotowania wody dokładnie 4 minuty. Natomiast na twardo jak się wyjmie z wody i szybko się osuszają - więc z zasady nie sprawdzam czasu
nie ma jak dobre  naczynia kuchenne w kuchni

Zgłoś nadużycie #6 12 lipca 2013, 19:38

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 743 Podziękowania: 26
Na miękko gotuje się 3-5 minut od chwili wrzenia wody, na twardo gotujemy 8-10 minut nie dłużej.