Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Fermentacja czosnku

Zgłoś nadużycie #1 15 kwietnia 2018, 20:30

jagodowa27 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Kwi, 2018 Posty: 1 Podziękowania: 0
Ostatnio dowiedziałam się, że w wyniku procesu fermentacji biały czosnek zamienia się w czarny. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego produktu. Może ktoś z Was używał go w swojej kuchni? Jaki ma smak i aromat?

Zgłoś nadużycie #2 Wczoraj, 04:34

Donatello Stoję na zmywaku
Rejestracja: Kwi, 2018 Posty: 1 Podziękowania: 0
Fermentacja trwa aż 60 dni, dzięki czemu ten czosnek nabiera bardzo charakterystycznych i unikalnych właściwości. Smak jest lekko słodkawy i łagodny. W zapachu można wyczuć nuty suszonych śliwek, grzybów i wanilii. Ponadto ma wiele prozdrowotnych właściwości i spokojnie można wrzucić go do kategorii żywności funkcjonalnej. Używałem go głównie podczas przygotowywania potraw azjatyckich, chociaż z tego co wiem można spokojnie włączyć go do kuchni polskiej.

Zgłoś nadużycie #3 Wczoraj, 07:11

bernard31 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Wczoraj, 06:08 Posty: 1 Podziękowania: 0
Aktualnie czekam na przesyłkę z czarnym czosnkiem. Postanowiłem zamówić poprzez stronkę https://czarny-czosnek.pl/ , bo w sklepach stacjonarnych nie można go dostać. Według mnie produkt bezpośrednio od producenta ma gwarancję wysokiej jakości i całkowitej oryginalności. Na pewno przygotuję pieczoną kaczkę z sosem z czarnego czosnku, bo znalazłem ten przepis na blogu, który jest na tej stronie. Potrawa wygląda przepysznie! Czarny czosnek na pewno niedługo zawojuje rynek żywności funkcjonalnej z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości.