Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Dieta niskotłuszczowa, lekkostrawna

Zgłoś nadużycie #1 26 lipca 2011, 20:40

editwil Obieram ziemniaki
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 17 Podziękowania: 0
CZy ktoś może mi napisać kilka przepisów, głównie obiadowych aby były niskotłuszczowe i lekkostrawne. Muszę oszczędzać wątrobę i woreczek żółciowy :(

Zgłoś nadużycie #2 5 maja 2012, 18:36

Ervisha Młodszy kucharz
Rejestracja: Maj, 2012 Posty: 5 Podziękowania: 0
http://www.dieta.senior.pl/dieta/lekkostrawna

spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowym:
50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti, 200 g pomidorów z puszki, łyżka świeżej bazylii, 3 łyżki wytrawnego białego wina, ząbek czosnku, łyżeczka oleju, 30 g tartego sera. Na oleju podsmażyć czosnek i bazylię. Dodać pomidory i dusić, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać wino. Makaron ugotować al dente. Polać go sosem i posypać serem.


Pulpety drobiowe

Składniki:
50 dag mięsa zmielonego z kurczaka (np.udko)
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
przecier pomidorowy
pietruszka
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Z mięsa, jajka, cebuli, bułki tartej i przypraw, zagnieść masę i formować wilgotnymi rękami małe pulpeciki. Ugotować bulion (może być z kostki), do gotującego wkładać pulpeciki. Zmniejszyć ogień pod garnkiem, gotować ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodać przecier, cukier, pietruszkę. Gotować jeszcze 10 min.

Ziemniaczane puree z ziołami

Składniki:
3 duże ziemniaki;
1/3 szklanki wywaru drobiowego;
szczypta soli i pieprzu;
1/4 filiżanki mieszkanki ziołowej;
2 łyżeczki jogurtu;

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Utłuc, dodać wywar i zmiksować, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem, podawać polane jogurtem z ziołami.


Tapas z tuńczyka i pieczona papryka

Składniki (na dwie porcje):
1 puszka tuńczyka
2 czerwone papryki
2 lub 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
oliwa z oliwek, do pieczenia
oliwą z oliwek, do obróbki
pół cytryny, soku
sól i pieprz

Wykonanie:
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój paprykę w ćwiartki wzdłuż, usunąć nasiona i białe błony. Umieścić paprykę w brytfannie, włóż czosnek na plasterki papryki i skrop obficie oliwą. Piecz około 30 do 40 minut, w zależności od wielkości papryki. Trzeba uważać nie spalić papryki na krawędziach, inaczej będzie gorzka. Następnie pokrój paprykę w cienkie paski, posyp pieczonym czosnkiem i umieścić kawałki tuńczyka na górze. Następnie wyciśnij sok z cytryny i skrop wraz z oliwą tuńczyka. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Obowiązkowo podawaj z chlebem! Można również posypać wszystko świeżymi ziołami do smaku: tymianek, pietruszka, oregano, koper.

Zgłoś nadużycie #3 1 czerwca 2018, 0:57

Syrenka_47 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Maj, 2018 Posty: 13 Podziękowania: 0
Trzeba pamiętać, że przy diecie niskotłuszczowej trzeba uzupełniać niedobory kwasów omega 3.
Tutaj więcej do poczytania






https://cheers.com.pl/wiedza/dawkowanie-kwasow-omega-3/
Wszystko trzeba robić z głową, rozsądnie, a nie byle jak.
https://cheers.com.pl/wiedza/witamina-k-zastosowanie/