Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

czy vegeta jest zdrowa?

Zgłoś nadużycie #1 1 stycznia 2011, 13:30

mala_miss Obieram ziemniaki
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 12 Podziękowania: 0
słyszalam, ze vegeta jest rakotworcza... co o tym sądzicie? uzywacie w ogole tego typu przypraw w kuchni? ja nie przepadam...

Zgłoś nadużycie #2 6 stycznia 2011, 11:44

PolskieSouthBeach Przypalam wodę
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 48 Podziękowania: 10
Nie sądzę, żeby była rakotwórcza - ale po co takiego ersatzu używać? Lepiej mieć zioła (suszone, świeże) i używać ich wedle uznania.

Sprawdziłam na stronie i widzę, że mają też jakieś "vegety do.." czyli coś, co "tworzy" potrawę. Tego w ogóle bym nie używała. Lepiej mięso udusić z czosnkiem i ziołami zamiast robić takie nibydania.

Zgłoś nadużycie #3 7 stycznia 2011, 11:36

Alicja Żywczak Moderator
Rejestracja: Kwi, 2010 Posty: 26 Podziękowania: 4
Całkowicie się zgadzam z poprzedniczką. Ja również używam dużo ziół i czosnku. Chociaż muszę się przyznać, że czasami używam Kuch.. do tzw. dosmaczenia zup lub ryby.

Zgłoś nadużycie #4 7 stycznia 2011, 14:51

ladybug Stoję na zmywaku
Rejestracja: Gru, 2010 Posty: 8 Podziękowania: 0
A glutaminian sodu?! Samo zdrowie...

Zgłoś nadużycie #5 2 lutego 2011, 15:04

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
Teraz to prawie wszystko szkodzi zdrowiu. Trzeba uważać na każdy produkt, soli też nie należy dużo używać.

Zgłoś nadużycie #6 2 lutego 2011, 15:42

kasionia21 Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 10 Podziękowania: 1
nie jest zdrowa, ale prawde mowiac co dzisiaj jest zdrowe i bez wspomagaczy;>

Zgłoś nadużycie #7 2 lutego 2011, 16:08

blagro1 Młodszy kucharz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 343 Podziękowania: 15
No właśnie prawie wszystko ma konserwanty lub inne chemie. Co dzisiaj nie szkodzi zdrowiu

Zgłoś nadużycie #8 3 marca 2011, 21:35

halina52 Kuchmistrz
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 743 Podziękowania: 26
Ja uważam , że nie jest zdrowa vegeta , dużo soli , konserwanty. Nie używam vegety- świeże warzywa ewentualnie mrożone.

Zgłoś nadużycie #9 16 maja 2011, 12:43

tysia24 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 35 Podziękowania: 0
vegeta ma mnostwo soli w sobie i te suszone warzywa nie przemawiaja do mnie wole swieze

Zgłoś nadużycie #10 6 lipca 2011, 23:38

Kayenn Kucharz
Rejestracja: Paź, 2010 Posty: 134 Podziękowania: 20
W dzisiejszych czasach chyba sie nie ustrzzemy sztucznych srodkow  dosmaczajacych, bo wlasciwie sa on wszedzie. Ja sie przyznam, ze czasami uzywam wegety, ale reaguje na nia zatrzymywaniem wody w organizmie i np. na drugi dzien po zjedzeniu zupki na wegecie potrafi mi przyleciec kilogram, a nawet dwa.
Smacznego :) ))