Witaj na Forum kulinarnym Przepisy.NET

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

BABKA JOGURTOWA

Zgłoś nadużycie #1 26 sierpnia 2012, 13:46

vanzan Stoję na zmywaku
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 3 Podziękowania: 0
Witam, poszukuję sprawdzonego przepisu na BABKĘ JOGURTOWĄ, problem tkwi w tym że z przepisu jakiego piękę taką babkę jest wszystko ładnie pięknie tzn. babka pod koniec czasu piecznia jest piękna wyrośnęta a po wyłączeniu piekarnika opada i robi się zakalec.
proszę o ewentualne wskazówki i porady lub inne przepisy,
przepis z którego ja korzystam:
SKŁADNIKI:


4 jajka
1 szkl. cukru
2 budynie waniliowe- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
300 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zgłoś nadużycie #2 27 sierpnia 2012, 12:27

Izaa Kucharz
Rejestracja: Sty, 2011 Posty: 132 Podziękowania: 23
ja mam taki przepis:

Potrzebny jest standardowy (125g) kubeczek jogurtu naturalnego (ja miałam 135g), niesłodzonego. Jogurt wyjąc do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć.

Następnie odmierzyć :
2 kubeczki cukru
3 kubeczki maki
1 kubeczek oleju z pestek winogron (albo inny neutralny)

Dodatkowo potrzebne są :
3 jajka
torebka proszku do pieczenia (11g)
cytryna niepryskana

Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otarta z cytryny, jogurt, przesiana mąkę i na koniec proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze utrzeć, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki, ( piekłam w wąskiej foremce) piec 45 min na 190°C.

Polukrować cytrynowym lukrem...

Zgłoś nadużycie #3 17 października 2012, 11:29

Orzeszek Stoję na zmywaku
Rejestracja: Paź, 2012 Posty: 5 Podziękowania: 0
Składniki:
225 g jogurtu naturalnego
200 g cukru
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego (8 g)

Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160°C.

Zgłoś nadużycie #4 31 maja 2016, 22:49

zakrecona8 Obieram ziemniaki
Rejestracja: Maj, 2016 Posty: 34 Podziękowania: 0
też chętnie wypróbuję :)